Kuchnia,Lifestyle,Mamy Tematy,Taty Tematy

Danie dla odważnych: Gulasz z żołądków kaczych z rozmarynem i czosnkiem na marchewkowym stosie

25 Lis , 2014  

 

 

Podroby…… dla wielu brzmi jak „podróba” prawdziwego mięsa. Jest z nimi tak jak z owocami morza, albo je uwielbiasz, albo nienawidzisz. Jeśli ich nie lubisz – mam dla Ciebie złą wiadomość – są częstym dodatkiem do wędlin, które spożywasz. Może więc pora się do nich przekonać:)

Moja rodzina je polubiła, myślę, że jest to kwestia ich podania i przyprawienia.

W ramach przekonywania się do podrobów – proponuję Wam przepis na:

Gulasz z żołądków kaczych z rozmarynem i czosnkiem na marchewkowym stosie

 

Składniki:

  • Żołądki kacze – 1 kg
  • Cebula- 2 sztuki
  • Czosnek
  • Marchew- 3 duże sztuki
  • Natka pietruszki
  • Rozmaryn- najlepiej świeży
  • Majeranek
  • Papryka słodka i ostra
  • Pieprz
  • Chrupiące bułeczki

 

Przygotowanie:

 

gulasz z żołądków 1

 

  •  Żołądki dokładnie myjemy, a następnie odmaczamy w zimnej wodzie. Dzięki temu mamy rozwiązany problem zapachu, który nie wszystkim odpowiada. Po osączeniu i wysuszeniu, żołądki kroimy w kostkę. Rozgrzewamy olej na głębokiej patelni, żołądki solidnie solimy i dodajemy świeżo mielony pieprz. Wrzucamy żołądki na patelnię i mocno podpiekamy. Dodajemy posiekaną cebule i wyciśnięte 2 ząbki czosnku. Posypujemy wszystko dużą ilością słodkiej papryki i odrobiną ostrej. Smażymy kilka minut i podlewamy wodą. Przykrywamy pokrywką i gotujemy tak długo, aż żołądki zmiękną. Następnie dodajemy szczyptę majeranku, rozmarynu i posiekaną natkę pietruszki. Podczas duszenia wytworzył nam się sos, który jeśli lubicie można zaciągnąć mąką.

 

marchewka

 

  • Przechodzimy do marchewki. Kroimy ją w słupki i gotujemy w lekko posolonej wodzie. Najlepiej będzie smakowała lekko chrupiąca- nierozgotowana. Gdy marchewka jest gotowa układamy ja na talerz w formie stosu i obsypujemy pietruszką. Kolejna czynnością jest nałożenie kilku łyżek gulaszu na wierzch. Jako dodatek proponuję pokrojoną chrupiącą bułkę, która doskonale nadaje się do nabierania sosu.

I gotowe:)

 

gulasz z żołądków 3

 

gulasz z żołądków 2

 

Próbujecie? Czy tchórzycie?

🙂

Interesujące? POLUB nas na Facebooku i obserwuj na twitterze. 

WIĘCEJ PRZEPISÓW:

Ewelina Dułak

Autor Ewelina

Zawodowo związana z branżą budowlaną, prywatnie mieszkanka ukochanego Gdańska, szczęśliwa żona i matka rosnącego jak na drożdżach syna. Jej pasją jest świat kulinarny. Uwielbia odkrywać nowe smaki, po czym szybko wprowadza je do swojej kuchni. Rozdarta między idealnym BMI a idealnie wysmażonym steakiem. Miłośniczka skandynawskich kryminałów.

, , , , , ,