Kuchnia,Lifestyle,Mamy Tematy,Taty Tematy

Dynia z kurczakiem i pieczarkami w sosie śmietanowo-imbirowym

30 Paź , 2014  

 

Sezon na dynię, na szczęście, trwa w najlepsze. Ciężko znaleźć sklep czy bazar, pozbawiony pięknego pomarańczowego koloru tej wielkiej kuli. Dlatego warto wziąć jedną ze sobą do domu i poeksperymentować trochę, wykorzystując jeszcze jej obecność. Zupy kremy, pieczone dynie, placki dyniowe, zasmażane, na słodko, na słono. Możemy tak do woli. Ja spróbowałam dynię połączyć z kurczakiem, pieczarkami, grzybkami i imbirem. Wszystko z makaronem. Ale równie dobrze mógłby być to ryż, gnocchi czy po prostu ziemniaki. Danie jesienne, dzięki imbirowi, idealne na chłodne wieczory.

Przepis jest bajecznie prosty i naprawdę szybki w przygotowaniu.

 

Dynia z kurczakiem i pieczarkami w sosie śmietanowo-imbirowym

Czego potrzebujemy:

  • 2 piersi z kurczaka
  • ok. pół kg dyni, obranej ze skórki (bez pestek)
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • olej rzepakowy
  •  pół litra bulionu (jak go sprawnie zrobić – poniżej)
  • 1 małe opakowanie śmietany kremówki 30%
  • mąka (niedużo, 2-3 łyżki)
  • masło (ok 1 łyżka)
  • świeży tymianek
  • świeży imbir – najlepiej starty na tarce
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

dodatkowo: makaron, gnocchi, ryż, bądź ziemniaki (wybór należy do Was).

 

Bulion domowy:

  • ok 700 ml wody
  • mała marchewka
  • mała cebulka
  • 4-5 suszonych grzybków
  • sos sojowy – 1-2 łyżki
  • łyżka oliwy  rzepakowej
  • sól, pieprz

Przygotowanie bulionu: Podsmażyć na oliwie cebulkę (posiekaną), dodać pociętą na bardzo cieniutki plasterki marchewkę. Smażyć ok 3-4 minuty. dodać grzybki suszone, smażyć kolejne 2-3 min. Całość zalać wodą, dodać  sos sojowy, sól, pieprz. Gotować na bardzo małym ogniu przez ok 15 minut. Tak przygotowany wywar odstawić na potem do sosu.

 

makaron w sosie dyniowym

dynia z kurczakiem i pieczarkami w sosie śmietanowo-imbirowym

Sos:

Przygotowanie:

1. Umyć i oczyścić piersi z kurczaka. pokroić w kostkę lub w paski. Posolić, popieprzyć i posypać tymiankiem. Obtoczyć w mące.  Tak przygotowaną pierś usmażyć na oliwie rzepakowej, na kolor złocisty. Odstawić.

2. Dynię obrać, wydrążyć z pestek, miąższ pokroić w kostkę. Podsmażyć dynię na maśle przez ok 7 minut , delikatnie posolić (nie musi być miękka, ma być tylko delikatnie podsmażona). Odstawić.

 

DSC00820-2

 

3. Na osobnej patelni przygotować pieczarki z cebulą. Cebulę pokroić w kostkę, Pieczarki pokroić w plasterki, wrzucić na gorący olej, smażyć aż się zarumienią i lekko zmiękną. Delikatnie posolić i popieprzyć.

4.  Do jednego garnka dodać odrobinę masła, wrzucić dynię, na to kurczaka, cebulę z pieczarkami. pod przykryciem podsmażyć przez 2-3 minuty.

5. Zalać całość bulionem, dodać łyżkę startego imbiru, świeży tymianek (kilka gałązek) i pod przykryciem dusić ok 5 minut. Dynia powinna w tym czasie być już miękka.

6. Całość zalać śmietaną kremówką i delikatnie mieszać. Pozostawić pod przykryciem jeszcze 2-3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Dodać sól i świeżo zmielony pieprz do smaku. Jeśli chcemy ostrzejszą wersję, możemy jeszcze dodać imbir

7. Jeśli chcemy uzyskać gęstszą wersję sosu, można go delikatnie zaciągnąć mąką.

8. Sos dodajemy do wcześniej przygotowanego makaronu. Możemy posypać świeżo zmielonym pieprzem i tymiankiem.

 

makaron w sosie dyniowym

 

Smacznego:)

 

 

Marta

Autor Marta

Marta Zielonka – od lat związana z Internetem , specjalizuje się w branży performance marketingu. Od kilku miesięcy bez reszty zaangażowana w projekt pt. „Dziecko”. Od grudnia szczęśliwa mama, zakochana bez reszty w przeuroczej Olusi. Najbardziej na świecie uwielbia swoją rodzinę, podróże, dobre filmy, amerykańskie sitcomy, proste kosmetyki i dobre jedzenie, dużo jedzenia!

, , , , ,