Dziecko,Ekspert radzi,Mamy Tematy,Położna,Zdrowie

Karmienie piersią. Część II – Skład mleka kobiecego a korzyści dla noworodka

20 Paź , 2014  

W pierwszej części artykułu przedstawiłam korzyści z karmienia piersią wynikające dla matki, fazy laktacji, a także jak najlepiej przygotować się najlepiej do karmienia piersią. (CZYTAJ TUTAJ)

Dzisiaj nieco więcej o składzie mleka i korzyściach, jakie z karmienia piersią wynosi nasze dziecko.

 

Skład mleka kobiecego a KORZYŚCI DLA NOWORODKA

Karmienie naturalne przynosi nieocenione korzyści zarówno dla dziecka, jak i matki.

Mleko w swym składzie zawiera białko, które jest podstawowym składnikiem odżywczym i jest przystosowane do możliwości trawiennych noworodka.

Lipidy w nim zawarte biorą udział w dojrzewaniu mózgu, wpływają też na czynność siatkówki oka. Nie drażnią błony śluzowej jelit dziecka i nie powodują tzw. kolki jelitowej.

Cholesterol bierze udział w syntezie hormonów steroidowych czy budowie błon komórkowych.

Laktoza jest z kolei źródłem energii dla dziecka, kolonizuje przewód pokarmowy prawidłową florą bakteryjną, wpływa także na rozwój mózgu i wchłanianie niektórych witamin.

Składniki mineralne we właściwych proporcjach, zapobiegają niedokrwistości czy krzywicy.

Poszczególne pierwiastki, tj. magnez, miedź, cynk  zapobiegają chorobom serca w wieku dorosłym.

Mleko kobiece zawiera też witaminy uzależnione od diety matki. Należy jednak uzupełniać witaminę K i D.

W mleku kobiecym znajdują się również immunoglobuliny, czyli składniki obronne organizmu.

 

karmienie piersią – www.flickr.com/photos/goetter/3588637633

 

Jak zmienia się skład mleka kobiecego?

Skład mleka ulega zmianie w zależności od konkretnego dnia połogu, czasu, który minął od rozpoczęcia ssania piersi oraz danej pory dnia.

W początkowych dniach połogu wydzielana jest siara, następnie mleko przejściowe, a w późniejszym terminie mleko właściwe (dojrzałe).

Na początku karmienia dziecko otrzymuje więcej wody i laktozy a po kilku minutach zwiększa się ilość dostarczanego tłuszczu. Pamiętajmy, że w ciągu dnia pokarm zawiera więcej laktozy i białka, a w godzinach nocnych kilkakrotnie więcej tłuszczów.

Jak już wcześniej nadmieniłam, fakt, że pokarm się pojawia nie jest rzeczą zupełnie naturalną Zawsze musimy na niego „zapracować”.

 

Siara

Zdarza się, że mamy na początku tej drogi, sądzą, że żółtawy płyn, z którym mają do czynienia jest  marnym początkowym „substytutem” mleka i stanowi przyczynę braku powodzenia w karmieniu (lub tego, że dziecko nie jest najedzone). Tymczasem okazuje się, że jest to najcenniejszy pokarm, jaki matka może przekazać swojemu dziecku, w pełni dostosowany do jego potrzeb zarówno jakościowych,  jak i ilościowych.

Chcę uspokoić wszystkie mamy, które sądzą, że siarą nie da się wykarmić dziecka i z uporem maniaka nalegają na mieszankę.

Noworodek na początku swojej drogi ma pojemność żołądka wielkości orzecha laskowego. Błędem w sztuce jest więc podawanie mu pełnych porcji mieszanki co 3 godziny, powołując się na jego głód, czy też niedostateczną ilość produkowanego pokarmu. Prawdą jest, że ilość siary na samym początku nie jest zbyt duża, ale podkreślam w zupełności wystarcza potrzebom dziecka. Płacz dziecka, czy ciągłe poszukiwanie piersi, nie świadczy o zbyt małej liczbie pokarmu, ale o tym, że pragnienie ssać pierś jak najczęściej. Zaspokaja w ten sposób potrzebę więzi, uczy się właściwie ssać i stymuluje piersi do produkcji mleka.

Siara – bo o niej tu cały czas mowa występuje tylko przez pierwsze 2 – 4 dni. Zawiera duże  ilości przeciwciał czyli immunoglobulin, białek, zwłaszcza białka zwanego laktoferyną, soli mineralnych, witamin A, E, jest lekkostrawna, chroni przed infekcjami bakteryjnymi i wirusowymi, dobowo jest jej niewiele bo tylko do ok. 100 ml. Jednak korzyści  z niej dla rozwoju malucha są nieocenione.

Laktoferyna to  białko globularne, z grupy transferyn posiada właściwości:

  • —przeciwwirusowe,
  • —przeciwbakteryjne,
  • —przeciwgrzybiczne,
  • —przeciwpasożytnicze,
  • —przeciwzapalne,
  • —przeciwnowotworowe.

 

Mleko przejściowe

Kolejnym mlekiem, które obserwują mamy jest mleko przejściowe, utrzymujące się do dwóch tygodni.  Zawiera znacznie mniej przeciwciał i białek, za to większą ilość cukrów, tłuszczy,  tym samym jest bardziej kaloryczne, dzięki czemu noworodek nareszcie nadrabia straty wagi i powoli powraca do masy urodzeniowej. W 5 dobie jest go ok. 500 ml.

 

Mleko właściwe

Wyczekiwane przez wszystkie mamy – mleko właściwe czyli tzw. „dojrzałe”, jest ostateczną formą mleka, jaką otrzymuje maluch. W jego składzie znajduje się duża ilość cukrów (laktozy) i tłuszczy, a mała ilość białka. Piersi produkują go ok. 800 ml / dobę (od 1 do 6 miesiąca życia).

 

By karmienie piersią było efektywne, potrzeba nie tylko wiedzy i odpowiednich warunków związanych z budową brodawek, piersi. Istotne będzie przede wszystkim nastawienie na ciężką pracę oraz przekonanie o tym, że jest to właściwy sposób, by zapewnić dziecku odpowiedni rozwój i zdrowie na długie lata.

 

Interesujące? POLUB nas na Facebooku i obserwuj na twitterze. 

 

Olga Wielgomas

Autor Olga

Olga Wielgomas - magister położnictwa. Od 2010 roku pracownik oddziału noworodkowego w warszawskim szpitalu MSW, a także położna udzielająca wsparcia przyszłym mamom w szkole rodzenia. Prywatnie kobieta spodziewająca się pierwszego dziecka - córeczki.

, , , ,