Lifestyle,Piwo,Taty Tematy

Pacific Pale Ale – Ikona polskiego kraftu

16 Cze , 2015  

 

Polska scena kraftowa ma na swoim koncie kilka ikon piwnej rewolucji. Jednym z takich sztandarowych piw oprócz Ataku Chmielu z Pinty i Rowing Jack z AleBrowaru jest Pacific z podwarszawskiego browaru Artezan.

 

Pierwsza warka powstała ponad dwa lata temu i do tej pory trzyma poziom mimo kilkunastokrotnej zmianie receptury i użytych chmieli. Na samym początku produkowany w pierwszym browarze rzemieślniczym, który własnym sumptem został stworzony (to dobre słowo, bo tak naprawdę był to browar „zrób to sam”) w Natolinie koło Pruszkowa przez trzech piwowarów: Dariusza Doroszkiewicza, Jacka Materskiego i Piotra Wypycha. Obecnie cała produkcja przeniosła się do nowego browaru zlokalizowanego w podwarszawskim Błoniu (stary browar został odkupiony przez Browar Bazyliszek).

 

Pacific Pale Ale / Fot. Adam Bogucki MamyTatyTematy

Pacific Pale Ale / Fot. Adam Bogucki MamyTatyTematy

Pacific Pale Ale jest sztandarowym produktem Artezana i pozycją obowiązkowa w „menu” warszawskich multitapów. Nazwa Pacific Pale Ale została nadana ze względu na użycie nie tylko amerykańskich, ale też pacyficznych (Nowa Zelandia, Australia) odmian chmielu między innymi Pacific Jade (w chwili obecnej Pacific Jade nie jest już używany).

 

Piwo ma 5% alkoholu przy 12,5% ekstraktu, IBU 45. Kolor ciemnozłoty, mętny, piana obfita ładnie oblepia szkło. W aromacie głównie nuty żywiczne i słodkich owoców tropikalnych. W smaku więcej posmaków żywicznych. Wysycenie wysokie. Nie jest pełne, ale nie można powiedzieć, że jest wodniste. Goryczka jest średnia, grejpfrutowa, lekko zalegająca. Piwo jest rześkie i lekkie w odbiorze. Na etykiecie jest napisane „jeśli zaczynasz przygodę z piwami nowofalowymi to wybór dla Ciebie”. Nic dodać nic ująć. Warto dodać, że Pacific doczekał się dwóch odmian: Czarny Pacific na pierwsze urodziny i Wędzony Pacific na drugie urodziny. Oba były bardzo dobre.

 

Browar Artezan/ Fot. Adam Bogucki MamyTatyTematy

Browar Artezan/ Fot. Adam Bogucki MamyTatyTematy

Browar Artezan jest jak dla mnie jednym z bardziej interesujących browarów na naszym rynku. Warzy piwa ciekawe i zróżnicowane, zarówno „lekkie i przyjemne” w odbiorze (np.: czarna wołga, wit, żapa, białe IPA) jak i bardziej złożone (np.: funky brett, samiec alfa, preparat). Na pewno zyskał uznanie ze względu na stałą wysoką jakość swoich piw, które nie przechodziły bez (pozytywnego oczywiście) rozgłosu. Warto przypomnieć, że to Artezan wspólnie z Piwoteką uwarzył pierwszego RISa (Dziadek Mróz) oraz wypuścił na rynek pierwsze piwo leżakowane w beczce (Chateau).  Także jak zobaczycie na kranie piwo z browaru Artezan na pewno się nie zawiedziecie, a i gdzie niegdzie będzie też można dostać butelki.

 

Interesujące? POLUB nas na Facebooku i obserwuj na twitterze. 

 

Adam Bogucki

Autor Adam

Adam - warszawiak, mąż i właściciel psa rasy grecki kundel. Fascynację dobrym piwem zaczął na dobre pod koniec 2011 roku. Od tej pory stara się śledzić nowości i rozwój polskiej piwnej nowofalowej sceny, ale nie stroni też od piw z innych stron świata. Lubi pokręcić się po mieście i pojechać gdzieś dalej od czasu do czasu, najlepiej zahaczając o jakiś browar lub festiwal piwa. Od kilku lat zapalony narciarz.

, , ,