Lifestyle,Piwo,Podróże,Taty Tematy

Piwne podróże – Katowice i okolice – Górny Śląsk

6 Mar , 2015  

 

Katowice – pub Browariat

Ostatnio odwiedziłem Górny Śląsk, a konkretnie moją bazą wypadową stały się Katowice. Swoje pierwsze kroki skierowałem do pubu Browariat mieszczącego się przy ulicy Francuskiej w Katowicach. Na miejscu są 4 krany, a głównym wyróżnikiem lokalu są piwa zagraniczne z browarów angielskich: Partyzan, The Kernel, Meantime, niemieckich: Camba, Schonramer oraz austryjackich: Engelszell, Hoftetten (oferta będzie się rozszerzała).  Akurat trafiłem na katowicką premierę Browaru Stu Mostów z Wrocławia i były to jedyne polskie piwa dostępne w lokalu. Piwa z Browaru Stu Mostów podzielone są na dwie grupy. WRCLW to grupa klasyczna: Żytnie i Pils, a Salamander to piwa nowofalowe: AIPA, Strong Witbier, Pale Ale i Wheat Porter. Wszystkie piwa są bardzo dobre, ale na szczególne wyróżnienie zasługuje według mnie Żytnie, Pale Ale oraz AIPA. Po raz kolejny przekonałem się, że o tym czy lokal jest wart odwiedzin nie decyduje ilość kranów, ale ludzie i atmosfera tam panująca. Jak dla mnie Browariat to bardzo fajny lokal, a piwa takie jak The Kernel Export Stout, Meantime Yakima Red czy Conatus Limited – Imperial Ale to najwyższa liga.

Browariat Katowice

 

Zabrze – Kopalnia Guido i pub w Hali Pomp

Drugiego dnia miałem sporo czasu żeby pokręcić się po różnych ciekawych miejscach. Najpierw pojechałem do kopalni/skansenu Guido w Zabrzu. Super sprawa zwiedzić kopalnię węgla. Szczególnie poziom 320 metrów pod powierzchnią gdzie można zobaczyć rozwój urządzeń i górnictwa aż do czasów współczesnych jest wart odwiedzenia. Na koniec wycieczki zaszedłem do pubu w Hali Pomp, gdzie można napić się piwa Guido uwarzonego w gliwickim Hotelu Silvia (mieści się tam minibrowar Majer) w stylu Kellerbier (piwo piwniczne) oraz ciemnego. Piwa niczego nie urywają, ale było to na pewno najbardziej niezwykłe miejsce, w którym piłem do tej pory piwo (320 metrów pod powierzchnią ziemi). Pub jest dostępny bezpośrednio z powierzchni. Zjazd do niego bez zwiedzania kosztuje 10 złoty i odbywa się 15 minut po każdej pełnej godzinie, ale jak byłem to wyjazdy były również 15 minut do pełnej godziny.

Kopalnia Guido

 

Gliwice – minibrowar Majer

Z Zabrza pojechałem do Gliwic do wspominanego już wcześniej minibrowaru Majer mieszczącego się w Hotelu Silvia. W ofercie zawsze są zawsze 3 piwa klasyczne: jasne, ciemne i pszeniczne oraz sezonowo czwarte „ciekawsze”. Na miejscu okazało się, że jest dostępny Amber Ale i muszę powiedzieć, że jak na browar restauracyjny piwa są jak najbardziej ok. W chwili kiedy to czytacie zamiast Amer Ale pojawiła się AIPA. Lokal położony niedaleko dworca z ciekawym menu, całkiem przytulny. Jakby ktoś był w Gliwicach mogę z czystym sumieniem polecić to miejsce.

4

 

Katowice c.d. 

Wieczorem udałem się do katowickiego wielokranu Biała Małpa. Lokal niedaleko dworca w starej kamienicy zajmuje dwa poziomy. Wystrój powiedziałbym, że raczej surowy. Na górze sala dla palących większa od dolnej sali dla niepalących. Znajduje się tu 14 kranów oraz spora lodówka z piwem. Nie wiem dlaczego, ale miejsce ani wybór piwa mnie nie zachwycił. Nie chodzi o to, że nie było wyboru, ale lokal nie urzekł mnie jakoś specjalnie.

Biała Małpa Katowice

 

Katowice cały czas się rozwijają i został już otwarty kolejny wielokran Kontynuacja Katowice (to „filia” wrocławskiej Kontynuacji) gdzie jest 16 nalewaków i jedna pompa ręczna. To miejsce zostało otwarte tydzień po mojej wizycie, ale sądząc po piwny menu warto to miejsce odwiedzić! Kolejnym lokalem, który dopiero się pojawi w Katowicach będzie pub Absurdalna przy ulicy Dworcowej. Niestety nie wiadomo kiedy się otworzy, ile będzie kranów itp.

 

Browar Reden

Dodatkowo warto wspomnieć o coraz bardzie znanym i popularnym browarze Reden. Browar zaczynał w Chorzowie i do tej pory znajdziecie dostępne tylko tam piwa takie jak świetna Piana Szamana w stylu american lager. W tej chwili urośli w siłę dzięki swoim bardzo dobry piwom  i otworzyli nowy browar w Świętochłowicach skąd butelki i kegi trafiają do lokali w całym kraju.

Redan

 

Muszę powiedzieć, że weekend na Śląsku to mało i wiem, że jeszcze tam wrócę podążając szlakiem nie tylko browarów i lokali z dobrym piwem, ale również Szlakiem Zabytków Techniki!

 

Interesujące? POLUB nas na Facebooku i obserwuj na twitterze. 

 

Adam Bogucki

Autor Adam

Adam - warszawiak, mąż i właściciel psa rasy grecki kundel. Fascynację dobrym piwem zaczął na dobre pod koniec 2011 roku. Od tej pory stara się śledzić nowości i rozwój polskiej piwnej nowofalowej sceny, ale nie stroni też od piw z innych stron świata. Lubi pokręcić się po mieście i pojechać gdzieś dalej od czasu do czasu, najlepiej zahaczając o jakiś browar lub festiwal piwa. Od kilku lat zapalony narciarz.

, , , ,