Piwne Podróże Śląsk - fot. Adam Bogucki/ MamyTatyTematy.pl

Piwo,Podróże,Taty Tematy

Piwne Podróże – w święto piwa na Śląsk po raz drugi

5 sie , 2015  

 

Pierwszy wyjazd na Górny Śląsk był bardzo udanym pomysłem, dlatego kiedy nadarzyła się okazja ponownie Katowice stały się moją bazą wypadową na dłuższy weekend. Pierwszego dnia wybrałem się do najdalej położonego punktu na mojej liście, czyli do Browaru Dziedzice znajdującego się, jak łatwo się domyślić, w Czechowicach Dziedzicach. Jest to browar restauracyjny, pub, music pub oraz „centrum rozrywki” (bilard, kręgle) mieszczący się na poziomie -1 centrum handlowego Stara Kablownia przy ul. Legionów. Restauracja zajmuje całkiem sporą powierzchnię i jest podzielona na część gdzie znajduje się kręgielnia, osobno jest restauracja oraz pub gdzie odbywają się imprezy i koncerty. Piwa są warzone na miejscu i wszystkie są pod szyldem Cesarok, nazwa zapewne pochodzi od potocznej nazwy mieszkańców historycznego obszaru Śląska Cieszyńskiego. Na miejscu na stolikach można znaleźć propozycje dań z przypisanym do każdego stosownego piwa, co nie często się zdarza w browarze restauracyjnym. Piwa sprzedawane są w pojemnościach 0,2; 0,4 oraz 1l i za piwa z regularnej oferty czyli Weizen, Pils i Marcowe zapłacimy odpowiednio 4, 7, 14zł. Dodatkowo pojawiają się co jakiś czas piwa sezonowe takie jak AIPA, Koźlak, Karmelowe, które są nieco droższe. Ja zdecydowałem się na Weizena, którego receptura została nagrodzona na Festiwalu Birofilia w Żywcu (III miejsce w kategorii Pszeniczne ‘Hefe-Weizen’ 10-13°Blg w 2014r.). Piwo ok. po dłuższej podróży jak znalazł, typowy weizen (12,5° Plato, 5,2% alko.). Na drugi ogień poszło bez większych nadziei piwo Marcowe (14° Plato, 6% alko.).

Browar Cesarok, Czechowcie Dziedzice, Fot. Adam Bogucki/ MamyTatyTematy.pl

Piwne Podróże/ Śląsk Browar Cesarok, Czechowcie Dziedzice, Fot. Adam Bogucki/ MamyTatyTematy.pl

 

Tutaj zaskoczenie na plus, bardzo dobre marcowe z wyczuwalnym chmielem i dobrze ukrytym alkoholem. Po pierwszych dwóch piwach nie mogło być lipy z trzecim i okazało się, że Red AIPA (16,8° Plato, 6,8% alko.) też jest bardzo udanym piwem. Co prawda było w niej sporo karmelowych aromatów, ale wyczuwalny były chmiel w postaci cytrusów i całkiem konkretna goryczka. Jak na browar restauracyjny piwo było bardzo dobre. Kiedy przyszedłem nie było jeszcze zbyt dużo ludzi, była cisza spokój. Po podróży bezpośrednio z Warszawy do Czechowic Dziedzic mogłem w chłodzie przy dobrym piwku obmyślić plan na następne dni. Na plus na pewno szkło, podkładki, nalewaki z logo browaru oraz dostępne piwa na wynos w różnych pojemnościach. Krótko i zwięźle: polecam.

 

Tychy, Tyskie, Fot. Adam Bogucki/ MamyTatyTematy.pl

Piwne Podróże/ Śląsk Tychy, Tyskie, Fot. Adam Bogucki/ MamyTatyTematy.pl

 

Dzień drugi rozpocząłem od wyprawy do Tych. A co jest w Tychach? Oczywiście Tyskie. Pojechałem zobaczyć jak wygląda komercyjny duży browar należący do Kompanii Piwowarskiej należącej z kolei do międzynarodowego koncernu SABMiller. Na początek musze napisać, że Tychy zrobiły na mnie bardzo dobre wrażenie, miasta innego niż inne odwiedzane do tej pory na Śląsku, bardziej uporządkowanego i „nowszego” (tak zabrakło mi słowa…). Bilet na zwiedzanie Tyskiego Browarium kosztuje 15 zł. W cenie piwo Tyskie z tanka i gadżet w postacie otwieracza. Jak wygląda samo zwiedzanie. Otóż najpierw film w 3D o historii browaru potem można się pokręcić po multimedialnym muzeum browaru. Następnie przechodzimy do zabytkowej warzelni (zabytkowa z zewnątrz, bo w środku znajduje się już nowoczesny sprzęt). Po opuszczeniu miejsca warzenia piwa Książęcego przechodzimy do hali gdzie rozlewane jest piwo do puszek oraz butelek oglądając pozostałe budynki browaru z zewnątrz. Koniec.  Rozczarowani? Ja trochę też… Myślałem, że większa część wycieczki będzie się odbywała we wnętrzu browaru, ale widok tanków leżakowych i rozlewni o prędkości 100 000 puszek, a butelek 60 000 na godzinę może dać wyobrażenie jak ogromnym browarem jest Tyskie.

Fot. Adam Bogucki/ MamyTatyTematy.pl

Piwne Podróże/ Śląsk Fot. Adam Bogucki/ MamyTatyTematy.pl

Miałem jeszcze trochę czasu, więc przemieściłem się do pozostałości Browaru Obywatelskiego mieszczącego się po drugiej stronie stacji kolejowej w Tychach. Zakład zaczął warzyć piwo w 1989r.  W lutym 1939 roku wraz z Browarem Książęcym i Browarem Piwa Słodowego w Siemianowicach, wszedł w skład spółki akcyjnej „Książęce Browary S.A. w Tychach”. W czasie wojny browar nie został znacząco zniszczony, zachowany jest układ urbanistyczny zespołu i zaczął ponownie działać, zarówno produkując słód, jak i warząc od 40 do 50 tysięcy hektolitrów piwa rocznie. Dopiero w 1997 roku został zamknięty i trafił w ręce prywatnego inwestora (dokładniejszy opis znajdziecie na stronie Browaru Obywatelskiego). W przyszłości pozostałości po browarze staną się centrum biznesowo-rozrywkowo-kulturalne. Na chwilę obecną znajduje się tam restauracja, a z zewnątrz można oglądać budynki, na których umieszczone są tabliczki z krótkim opisem funkcji, którą dany budynek pełnił. Może w przyszłości będzie mogło być to miejsce gdzie będą odbywały się festiwale piw?

Browar Obywatelski Tychy, Fot. Adam Bogucki/ MamyTatyTematy.pl

Piwne Podróże/ Śląsk Browar Obywatelski Tychy, Fot. Adam Bogucki/ MamyTatyTematy.pl

 

Po powrocie do Katowic trzeba było napić się jakiegoś porządnego piwa, więc postanowiłem odwiedzić Kontynuacje Katowice mieszczącą się na ul. Mariackiej. Bardzo dobra selekcja piw, ogarnięci barmani, fajny klimatyczny lokal, miło spędziłem tam wieczór.

 

Kontynuacja Katowice, Fot. Adam Bogucki/ MamyTatyTematy.pl

Piwne Podróże/ Śląsk Kontynuacja Katowice, Fot. Adam Bogucki/ MamyTatyTematy.pl

 

Po takich wypadach zorientowałem się jak szybko rośnie piwny rynek. Kiedy byłem w Katowicach za pierwszym razem Kontynuacja dopiero się otwierała. Po moim drugim pobycie zdążył się otworzyć kolejny wielokran Absurdalna, w pierwszy weekend października odbędzie się festiwal piwa Silesia Beer Fest w Katowicach w Fabryce Porcelany, a w Parku Śląskim (polecam, bardzo fajne miejsce!!) buduje się Browar Przystań.

 

Czy warto odwiedzić Śląsk? Po raz drugi mówię: TAK. Nie tylko szlakiem browarów, ale też Szlakiem Zabytków Techniki!

 

Interesujące? POLUB nas na Facebooku i obserwuj na twitterze. 

 

Adam Bogucki

Autor Adam

Adam - warszawiak, mąż i właściciel psa rasy grecki kundel. Fascynację dobrym piwem zaczął na dobre pod koniec 2011 roku. Od tej pory stara się śledzić nowości i rozwój polskiej piwnej nowofalowej sceny, ale nie stroni też od piw z innych stron świata. Lubi pokręcić się po mieście i pojechać gdzieś dalej od czasu do czasu, najlepiej zahaczając o jakiś browar lub festiwal piwa. Od kilku lat zapalony narciarz.

, , ,