Lifestyle,Piwo,Taty Tematy

Porter Bałtycki

13 Gru , 2014  

 

Nastała zima, a „jak jest zima to musi być zimno, takie jest odwieczne prawo natury”. Ja w chłodniejsze dni lubię napić się dobrego mocniejszego piwa, na przykład porteru bałtyckiego.

Jeśli chodzi o historię to zaczęło się wszystko do eksportu najmocniejszej wersji porteru (zwanego również russian imperial stout) z Anglii do carskiej Rosji. Kiedy zaprzestano wysyłania tego piwa rozpoczęto produkcję na własną rękę i tak koniec końców doprowadzono do powstania porteru bałtyckiego nazwanego od rejonu morza Bałtyckiego gdzie był warzony.

 

Słowo porter odmienia się jak kefir, a więc napiłbym się porteru, a nie portera.

Nie jest produkowany tylko w Polsce, ale polskie portery bałtyckie należą do najlepszych na świecie. Jest to piwo dolnej fermentacji, mocne, ciemne, złożone w smaku i aromacie. Klasyfikacja międzynarodowa BJCP (Beer Judge Certification Program), która opisuje wszystkie style piwa, mówi co prawda o tym, że porter bałtycki powinien mieścić się w parametrach ekstraktu  14,7 – 22°Blg oraz 5.5 – 9.5% alkoholu natomiast w Polsce przyjmowane parametry to ekstrakt w przedziale 18-22°Blg, a alkohol min. 8%. Porter bałtycki od imperialnego stoutu różni się, oprócz tego że jest dolnej fermentacji, mniejszym aromatem palonych słodów, nie jest czarny tylko ciemno brązowy, ciemno miedziany, nieprzejrzysty i jest bardziej ugładzony, albo inaczej, mniej intensywny od imperialnego stoutu (nie jest też mocno chmielowe, a niektóre imperialne stouty mogą mieć takie aromaty). Temperatura serwowania około 10°C, aby wydobyć pełnie smaku i aromatu wraz ogrzewaniem się porteru (optymalnie 12-18°C).

porter bałtycki

 

Polskie laury

W 2012 roku złoty medal na European Beer Star otrzymał Porter Warmiński z Browaru Kormoran, a w roku 2013 takie samo odznaczenie otrzymał Komes Porter Bałtycki z Browaru Fortuna dodatkowo zdobywając również brązowy medal w konkursie World Beer Cup. Praktycznie wszystkie wypuszczane w Polsce portery bałtyckie można kupować w ciemno, nawet Żywiec Porter jest dobrym przedstawicielem stylu. Łyżkę dziegciu jednak do tego wszystkiego trzeba dodać: brak stałego wysokiego poziomu poszczególnych warek.

Komes Porter Bałtycki

 

Wyczuwalne aromaty

W zapachu i smaku powinniśmy doszukiwać się między innymi nut suszonych śliwek, rodzynek, wiśni, ewentualnie porto oraz nienachlanego alkoholu (z upływem czasu mniej), a od ciemnych słodów czekolady, kawy. Goryczka jest średnia, ale nie będzie ona mocno odczuwalna gdyż ma być kontrą do słodyczy. Aromat i smak są bardzo złożone i czynią porter bałtycki piwem typowo degustacyjnym.

Porter Bałtycki

 

O leżakowaniu piwa słów kilka

Portery ze względu na wysoką zawartość alkoholu dobrze nadają się do leżakowania co spowoduje ułożenie się bukietu i alkoholu ( pewnym czasie będzie odczuwalny jak przy winie porto czy sherry). Lepiej leżakują portery o wyższej zawartości ekstraktu, a co za tym idzie również alkoholu.

Jakie piwa można leżakować? Przede wszystkim ciemne, o wyższej zawartości alkoholu (tak mniej więcej od 8%), o wyższym ekstrakcie.  Portery o niższym ekstrakcie np.: Lwówek (18°Blg) pełni smaku powinny nabrać w okolicach daty przydatności do spożycia natomiast nic nie zaszkodzi sprawdzić czy coś się zmieni po roku od terminu (te zasady nie dotyczącą lambików itp.).

Jak leżakować? Stabilna, możliwie niska temperatura najlepiej koło 10 stopni, ale niekoniecznie piwnica, może być niska szafka gdzie mamy stabilną temperaturę, z dala od światła. Jeśli przechowujemy piwo w wilgotnym miejscu powinniśmy zabezpieczyć kapsel np. lakiem.

Piwo leżakujemy na stojąco tak, aby ewentualny osad został na dnie oraz piwo nie miało kontaktu z kapslem.

Można leżakować piwa w puszce, nic to nie przeszkadza, to tak informacyjnie piszę, gdyby ktoś pytał o Porter Łódzki sprzedawany w puszkach właśnie.

Nie leżakujemy piw mocno chmielonych (APA, IPA itp.), one powinny być pite świeże gdyż wraz z upływem czasu ulatują aromaty chmielowe, a przy utracie tych aromatów pozbawi to piwo charakterystycznego smaku.

Po co leżakować piwo? Na jakąś okazję np.: pierwsze urodziny dziecka, z ciekawości, aby sprawdzić czy to w ogóle ma sens albo po prostu trzymać na jakąś specjalną okazję.

Dlaczego polskie browary nowofalowe nie mają w stałej ofercie porteru bałtyckiego czy imperialnego stoutu albo wypuszczają okazjonalnie jak Pinta Imperatora Bałtyckiego czy Pracowania Piwa RIS? Trzeba przypomnieć, że porter bałtycki czy imperialny stout przed wypuszczeniem na rynek powinien leżakować, tak jak Porter Warmiński, który dopiero po 21 tygodniach trafia na rynek. Wiąże się to z tym, że trzeba poświęcić tank leżakowy na przechowywanie takiego piwa co zmniejszy moce produkcyjne. Fajnie byłoby te piwa przelewać do beczek na przykład po bourbonie/whisky 🙂

Ja już w swojej piwniczce mam kilka sztuk i myślałem, że ciężko będzie trzymać je dłużej i nie wypić, ale jakoś po pewnym czasie idą w zapomnienie. Róbcie notatki żeby sprawdzić czy smak się rzeczywiście zmienił.

Komes Porter Bałtycki

 

Adam Bogucki

Autor Adam

Adam - warszawiak, mąż i właściciel psa rasy grecki kundel. Fascynację dobrym piwem zaczął na dobre pod koniec 2011 roku. Od tej pory stara się śledzić nowości i rozwój polskiej piwnej nowofalowej sceny, ale nie stroni też od piw z innych stron świata. Lubi pokręcić się po mieście i pojechać gdzieś dalej od czasu do czasu, najlepiej zahaczając o jakiś browar lub festiwal piwa. Od kilku lat zapalony narciarz.

, , ,