Kuchnia

Pstrąg z pieca z pieczonymi ziemniakami.

27 wrz , 2014  

Bardzo prosty przepis na rybę pieczoną w całości, faszerowaną koperkiem.  Pstrąg do końca pozostaje soczysty i bardzo delikatny. Danie na pewno należy do lekkostrawnych, więc hulaj dusza, piekła, możemy jeść do woli.

Dodatki warzywne- dowolne. Ja postawiłem dzisiaj na ziemniaki, które z sosem maślano-koperkowym smakują wyśmienicie.

Do przygotowania pstrąga z pieca z pieczonymi ziemniakami potrzebujesz:

  • 2 pstrągi
  • 1 cebulę
  • 5 ziemniaków, zależy jakie są duże i ile ich zjecie, nam wystarczają 4-5 (porcja dla 2 osób) 🙂
  • masło
  • 1 cytrynę
  • koperek

Do smaku przyprawy: pieprz, sól, vegeta, tymianek

Kiedy już wszystko masz, zaczynamy:

1. Obierz ziemniaki i pokrój je w plasterki. Następnie pogotuj je w posolonej wodzie przez około 8 minut. Nie powinny się do końca ugotować, gdyż potem „dojdą” w piecu razem z rybą. Ja robię to po to, żeby nie mieć potem niespodzianki, że coś będzie za twarde.

 

2. OK. Ziemniaki są w wodzie i się gotują. W tym czasie umyj dokładnie pstrągi na zewnątrz i wewnątrz. Możemy pozbawić naszych kolegów głów i ogonów. Ja tego nie robię, bo uwielbiam pytania Marty (żony) – dlaczego nie obciąłeś im głowyyyyy? Fujj.

3. Kiedy mamy już umyte ryby rozwijamy folie aluminiową i kładziemy na nią pstrągi. Tutaj będziemy  przyrządzać dalej nasze danie. Solimy, pieprzymy, posypujemy vegetą do smaku, na zewnątrz z obu stron i w środku. Kropimy cytryną, możemy też zetrzeć trochę skórki (oczywiście wcześniej myjemy cytrynę). Następnie do środka ryby wkładamy łyżeczkę masła i upychamy pocięty koper. Tak przygotowanego pstrąga zawijamy i układamy w żaroodpornym naczyniu.

 

4. Powinno wystarczyć nam jeszcze trochę czasu na pokrojenie cebuli i ułożenie jej po bokach zawiniętej ryby.

5. Po około 8 minutach gotowania ziemniaków ściągnijcie ziemniaki z ognia i zalejcie je zimną wodą, tak żebyście mogli brać je do ręki i układać na cebulę. Jeśli to zrobicie ziemniaki przejdą przyjemnym aromatem prażonej cebuli. Ułożone kartofle solimy i posypujemy świeżym tymiankiem, to naprawdę fajnie się komponuje.

Piec ustawiamy na 220 stopni i tak przygotowane danie wkładamy na około 30-35 minut do pieca. Czekamy do momentu  aż poczujemy ten przyjemny zapach ryby i pieczonych ziemniaczków, teraz wyciągaj i jedz 😉

Ten pstrąg to prawdziwa pychotka 😉

 

 

Interesujące? POLUB nas na Facebooku i obserwuj na twitterze. 

 

Tomasz Zielonka

Autor Tomasz

Tomasz Zielonka – mąż Marty, ojciec Oli i Tadzia. Od lat związany z mediami przez radio, telewizję, Internet i blogi. Żyć nie może bez dobrego piwa, tłustego jedzenia i polskiej piłki nożnej. Domorosły kucharz, pływak i rowerzysta.

, , ,